Morelowy mannik – Wyśmienity deser na każdą okazję, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Prostota przygotowania i łatwo dostępne składniki morelowego mannika, to wystarczający powód aby znalazł się jako deser na moim stole.

 

Moi bliscy go wprost uwielbiają, więc zawsze robię go z prawdziwą przyjemnością i serwuje bliskim bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zatem, do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 70 g
  • Kasza manna 180 g
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 70 g
  • Kefir 230 ml
  • Masło 50 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Morele 4 szt. (mogą być z puszki)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę mannę, wymieszaj z kefirem w dużej misce i przykryj folią spożywczą, aby napęczniała.

2. Jajka, ubij z cukrem, dojrzałe morele obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski z kaszą manną i kefirem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i ubite jajka. Dobrze wymieszaj całość.

3. Formę, wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Na wierzchu, poukładaj połówki moreli.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 165°C, przez 40-50 minut. Gotowe!

 

Gdy całkowicie wystygnie, posyp morelowy mannik obficie cukrem pudrem, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!

error: Content is protected !!