Bananowy sernik – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Ten smak jeszcze długo nie pozwoli o sobie zapomnieć

Uwielbiam efektowne wejścia z pięknym i niezwykle smacznym deserem, który zaproszonych gości wprawia w zachwyt i dostarcza nieskończonych pochwał.

 

Przepis na takie ciasta, mam zawsze przygotowany w kilku egzemplarzach, bo nie mam najmniejszych wątpliwości czy będzie potrzebny. Jedyny problem tkwi w prawdziwym egzaminie cierpliwości. Choć czas oczekiwania na ten sernik jest dość długi, warto podjąć wyzwanie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Herbatniki 110 g
  • Masło 60 g
  • Banany 4 szt.
  • Śmietana kremówka 33% 200 ml
  • Żelatyna 20 g
  • Woda 300 ml
  • Sok z cytryny 4 łyżki
  • Twaróg sernikowy z wiaderka 400 g
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Cukier puder 100 g
  • Cukier 60 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki zmiel blenderem z roztopionym masłem, a następnie ułóż ciasteczkowy spód w wysokiej formie, mocno dociskając. Wstaw do lodówki na 30 minut.

 

2. Dwa banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop 2 łyżkami soku z cytryny, dodaj śmietankę 33% i zmiel blenderem. Twaróg, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połącz z ubitą śmietanką z bananami i zblenduj całość na gładką, jednolitą masę.

3. Na koniec, dodaj 10 g żelatyny, namoczonej wcześniej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.

4. Pozostałą żelatynę, zalej 50 ml wody. Resztę wody zagotuj z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, wlej namoczona żelatynę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

5. Pozostałe banany obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na stężałej masie serowej. Zalej banany schłodzoną żelatyną i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Gotowe!

 

Bananowy sernik pięknie wygląda i doskonale prezentuje się również na uroczystym stole. Goście będą zachwyceni. Smacznego!

error: Content is protected !!