Pieczone ziemniaczki z masełkiem czosnkowym – Pyszna i aromatyczna przekąska, która wprost rozpływa się w ustach

Pyszna i aromatyczna przekąska, którą możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu w przydomowym ogródku w piękny, letni dzień.

 

Zachwyciłam tym smakiem już Swoich bliskich, rodzinę i wszystkich znajomych, którzy zajadali się nimi bez opamiętania. Dlatego moja dobra rada jest taka, że koniecznie musisz przygotować podwójną, a nawet poczwórną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Sól 410 g
  • Czosnek 4 główki
  • Olej słonecznikowy 30 ml
  • Koperek 1 pęczek
  • Masło 200 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Odetnij górną część każdej główki czosnku i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem słonecznikowym, lekko posól i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę.

2. Tak upieczony czosnek, wyciśnij do miseczki, dodaj miękkie masło, posiekany koperek i sól do smaku. Dobrze wymieszaj do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przełóż masełko do słoiczka i wstaw do lodówki, aby stężało.

3. Ziemniaki umyj, osusz i w „mundurkach”, poukładaj w naczyniu żaroodpornym z 400 g soli na jego dnie. Oprósz z wierzchu solą i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Gotowe!

 

Ziemniaczki po upieczeniu, podawaj przekrojone na cztery z pysznym, aromatycznym masełkiem czosnkowym. Smacznego!

error: Content is protected !!