Malinowa chmurka – Pyszna bezowa rolada z delikatnym, kremowym wnętrzem zachwyci każdego bez wyjątku

Rolada bezowa Malinowa chmurka, zawsze gości na moim stole podczas każdej uroczystości. Do przygotowania jej, możesz użyć zarówno dżemu lub musu o ulubionym smaku, jak i świeżych, sezonowych owoców. Doskonale smakuje z malinami, a także z borówkami, jagodami, porzeczkami i jeżynami. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Białka jajek 190 g
  • Kwasek cytrynowy 1 łyżka
  • Sól 0,25 łyżeczki
  • Cukier 250 g
  • Skrobia 25 g
  • Serek śmietankowy 150 g
  • Śmietana kremówka 100 ml
  • Cukier puder 20 g
  • Dżem malinowy 100 g (lub ulubione świeże owoce)
  • Pistacje do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania bezy: Białka jajek, ubij mikserem z kwaskiem cytrynowym, cukrem, szczyptą soli na puszystą, białą pianę. Na koniec, dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.

 

2. Gotową masę, przełóż równomiernie do formy przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 150°C, przez 30 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj krem: Ubij serek śmietankowy ze śmietanką, cukrem pudrem i wstaw do lodówki 30 minut.

 

4. Na upieczoną bezę, wyłóż równomiernie krem (zostawiając trochę do dekoracji). Potem, w kilku miejscach wyłóż paski dżemu i delikatnie zwiń całość w ciasny rulon. Wierzch wysmaruj pozostałym kremem i posyp zmielonymi pistacjami. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź malinową chmurkę w lodówce, a potem wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!