Ciasto dziadek do orzechów- Jego wspaniały smak zachwyci nie jedno podniebienie.
Potrzebne składniki do przygotowania tego ciasta są łatwo dostępne, a jego wykonanie jest banalnie proste. Z tanich składników przygotujesz pyszny deser.
Koniecznie przygotuj to szybkie ciasto, gdy zaskoczą Cię nie spodziewani goście. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą lub herbatą, a jego piękny wygląd zachęca jeszcze bardziej do skosztowania.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
-
6 jajek
-
szklanka cukru (250 ml)
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
kostka masła
-
szklanka mąki pszennej
-
opakowanie herbatników
-
szklanka mielonych orzechów włoskich
-
2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA KREM:
-
1 litr mleka
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
1, 5 kostki masła
DO DEKORACJI:
-
700 ml śmietanki (36%)
-
mleczna czekolada
1. Aby przygotować ciasto, koniecznie ubij oddzielnie białka oraz żółtka. Do białek dodaj pół szklanki cukru. Następnie do żółtek dodaj drugą połowę cukru. Do miski z żółtkami dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostkę masła, opakowanie pokruszonych herbatników, mąkę, kakao, olej i zmielone orzechy. Całość wymieszaj , następnie stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek.
2. Przygotuj formę o wymiarach 40x 28 cm. Na blachę połóż papier do pieczenia, następnie wyłóż na nie ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopniach. Czas pieczenia to 8-10 minut. W między czasie możesz przygotować krem.
3. Do garnuszka wlej pół litra mleka. Następnie zagotuj i dodaj wymieszane w pozostałym mleku budynie. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
4. Miękkie masło dodawaj do gotowego kremu budyniowego. Mieszaj, aż całkowicie się ze sobą połączą składniki. Na połowie ciasta rozprowadź równomiernie przygotowany krem. Następnie połóż na krem drugi kawałek ciasta. Zimną śmietankę ubij na sztywno, następnie przenieś ją na wierzch ciasta. Jeśli chcesz słodszą wersje dodaj do ubitej śmietany cukier waniliowy. Jako dekoracji użyj startej na tarce o grubych oczkach mlecznej czekolady.