Cukinie z dodatkiem grzybków – Tak przygotowana przekąska nie tylko zimą smakuje wyjątkowo.

W sierpniu powinno się zbierać cukinię ze swojego ogródka. Wtedy najczęściej przygotowujemy przetwory na zimę.

 

Przygotowanie cukinii z dodatkiem grzybów jest banalnie proste, a do tego bardzo szybkie. Zastanawiasz się czy warto przygotowywać przetwory na zimę z cukinii? Oczywiście, że tak poniższy przepis jest bardzo oryginalny , a do tego rewelacyjnie pyszny.

Pięknie pachnie przygotowana cukinia z grzybami , a do tego są bardzo chrupiące. Z poniższego przepisu przygotujesz 2 l pysznych przetworów.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 kg cukinii
  • 120 ml octu
  • Mała papryczka chili
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 20 gr natki pietruszki
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki cukru

 

WYKONANIE:

1.Do dużej miski włóż umytą oraz na małe kawałki pokrojoną cukinię. Następnie wlej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wsyp cukier, pieprz oraz sól.

 

2.Na mniejsze kawałki pokrój papryczki chili. Następnie dodaj również drobno posiekaną natkę pietruszki. Jako ostatni składnik dodaj ocet. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, następnie odstaw do lodówki na około 3 godziny. Po upływie tego czasu przełóż całość do słoików i mocno pozamykaj pokrywkami.

 

Za pomocą garnka oraz gorącej wody, pasteryzuj słoiki przez około 8 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!