Bardzo szybko przygotujesz. Śmietankowy suflet po Ukraińsku- Wystarczy dobrze wymieszać składniki i upiec w piekarniku

Powszechnym deserem na Ukrainie jest suflet śmietankowy. Spróbowałam go przygotować i jestem zachwycona. Mojej rodzenie także bardzo smakuje. Jego konsystencja jest puszysta, a smak bardzo delikatny, ten deser rozpływa się w ustach.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 25 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 315 g kwaśnej śmietany
  • Wanilia oraz skórka z cytryny

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Używając miksera, bardzo dokładnie połącz ze sobą jajka oraz śmietanę. Powoli wsypuj cukier, mąkę oraz wanilię. Następnie dodaj skórkę z cytryny.

2.Do mniejszych foremek przelej gotowe ciasto.

3.W nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz deser przez 20-30 minut.

 

Tak przygotowany suflet śmietankowy idealnie smakuje na zimno jak i na gorąco. Jako dekoracji możesz użyć liści mięty, jagód lub posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!