Moja rodzina jest zachwycona. Ciastka ,, Upletajka” – zawsze gości na naszym stole.

Domowe wypieki smakują najlepiej. Jednak często zastanawiamy się czy dane ciasto na pewno się nam upiecze i będzie dobre.

 

Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego, które mają niesamowitą nazwę ,,Upletajka” . Ich zarazem prostota jak i pyszny smak zachwycają swoim smakiem nie jedno podniebienie!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 szklanki śmietany
  • Pół kg mąki
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W garnuszku roztop całe masło, następnie odstaw je, aby ostygło. W dużej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z żółtkami, po czym powoli dodawaj roztopione masło, dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę , ze składników wyrób ciasto. Przechowuj w lodówce przez pół godziny.

 

2.Po upływie tego czasu rozwałkuj całe ciasto, po czym złóż je na pół i tak postępuj wielokrotnie, aż powstanie ciasto francuskie. Gdy ciasto się chłodzi możesz przygotować nadzienie. Nadzieniem może być ulubione mięso lub przygotowane jajka ze szczypiorkiem.

 

3.Aby przygotować mięsne nadzienie wymieszaj dokładnie zmielone mięso z czosnkiem, cebulą, przeprawami oraz ulubionymi warzywami. Na duży kwadrat rozwałkuj ciasto, następnie na mniejsze kwadraty pokrój , a na nie ponakładaj przygotowane nadzienie.

4. Przygotowane ciastka złóż w trójkąt, następnie mocno pozaciskaj krawędzie. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180-190 stopni przez 12-15 minut. Koniecznie podziel się tym wspaniałym przepisem ze znajomymi oraz rodziną. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!