Przygotowuje się je podobnie jak kotleciki lub tradycyjne pulpety. Coraz bardziej docenianym warzywem jest cukinia. Dodanie do kotletów cukinii, nada im jeszcze lepszego smaku. Przygotowane danie jest mniej kaloryczne od tradycyjnych klopsików.
1.Dokładnie umytą cukinie za pomocą tarki o grubych oczkach zetrzyj. Następnie wyciśnij z niej cały sok i dodaj do miski gdzie jest mięso mielone, po czym połącz ze sobą te dwa składniki.
2.Wrzuć do miski posiekany drobno koperek. Następnie wbij jajko i przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj, po czym zacznij formować kotlety, które później obtocz w bułce tartej.
3.Na patelni z dodatkiem oleju, smaż przygotowane kotlety z każdej strony na złoty kolor. Gotowe klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego.
4.Wcześniej dokładnie wysmaruj dno naczynia masłem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Po tym czasie pyszne danie jest gotowe. Podawaj je z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami oraz pysznymi surówkami. Smacznego!