Karkówka Wiedeńska z dodatkiem czosnku- tak przygotowanym daniem zachwyci się cała rodzina.

Poniższy przepis jest bardzo prosty, a do tego smak potrawy, zachwyci każde podniebienie.

 

Przygotowana wieprzowina jest pyszna, oraz bardzo soczysta. Koniecznie musisz spróbować tak pysznego dania.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,2 kg karkówki
  • 1-2 łyżki oleju
  • Łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • Łyżeczka papryki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Pieprz mielony czarny do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umytą karkówkę osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie całość pokrój na 3 cm plastry. Pokrojone kawałki przypraw dokładnie solą oraz pieprzem.

2.Posyp także słodką mielona papryką. Najlepiej używaj swoich ulubionych przypraw. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku z olejem. W taj przygotowanej marynacie obtocz mięso, następnie odstaw na bok na jedną godzinę.

 

3.Po upływie tego czasu przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce połącz ze sobą sos pomidorowy z pokrojonym w plastry czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Wlej całość do naczynia, następnie przykryj folią i piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Gotowe!

 

Zdejmij folie kilka minut przed końcem pieczenia, aby pieczone mięso się zarumieniło. Gdy będzie potrzeba obrobię podlej pieczoną karkówkę. Smacznego!

error: Content is protected !!