Pestki wiśni- w ten sposób jeszcze nigdy ich nie wykorzystywałaś

Poniżej dowiesz się w jaki sposób możesz wykorzystać pestki z wiśni, będziesz naprawdę zaskoczona!

 

Owoce wiśni są bogate w witaminy A,C, E, H, P oraz także niektóre witaminy z grupy B. Zastanawiasz się pewnie co możesz zrobić z pestek wiśni? Może je wyrzucić lub przygotować z nich coś pysznego?

 

Domowe kompoty wiśniowe są moczopędne, wpływają regenerująco oraz przeciwzapalnie. W pestkach wiśni możesz znaleźć fluor, potas, tłuszcze, miedź, kwasy proteinowe, fosfolipidy, pentoten oraz tokoferole.

Olej przygotowany z wiśni, wpływa na odpowiednią przemianę materii. Możesz z nich także przygotować kompot, sos, napój owocowy oraz likier.

 

Skład pestki jest bardzo duży, dzięki temu można ją stosować na wiele dolegliwości takich jak:

  • Cukrzyca
  • Choroby serca
  • Choroby nerek
  • Dna moczanowa
  • Choroby stawów
  • Dysfunkcja jelit
  • Zakażenie kwasem moczowym
  • Zapalenie stawów
  • Beri-beri

Do przygotowania odpowiedniego naparu z pestek , koniecznie przygotuj 200 ml wody oraz 5 g wiśni. Zanurzone wiśnie w wodzie odstaw na bok na 15 minut. Koniecznie pij po 10 ml napoju, aż 3 razy dziennie.

 

W jaki sposób można wykorzystać pestki wiśni?

Pestki wiśni zawierają niebezpieczny kwas pruski oraz amigdalinę , koniecznie o tym pamiętaj. Podczas ich wykorzystywania nie rozgniataj pestek, ponieważ te bardzo szkodliwe substancje znajdą się w Twoim produkcie.

Pyszny kompot wiśniowy

Usuń wszystkie pestki z 150 g umytych wiśni. Po czym do woreczka włóż gazę z pestkami, potem zalej całość 0,7 l gorącej wody. Przygotowany woreczek gotuj przez pół godziny , następnie po tym czasie wyjmij z niego pestki. Do przygotowanego kompotu dodaj taką ilość cukru jak uważasz, po czym włóż także 4 gałązki umytej mięty. Zagotuj cały kompot, po czym dodaj odrobinę kardamonu. Tak przygotowany kompot gotuj przez 1 godzinę.

Sos wiśniowy

Przygotuj 100 g wiśni, po czym dokładnie je umyj oraz wydryluj. Do garnka przenieś pestki, które zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania wrzuć paprykę, i całość gotuj przez pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij pestki oraz paprykę, następnie na małym ogniu jeszcze trochę gotuj. Po kilku minutach dodaj łyżkę cukru oraz skrobię. Gdy sos już będzie gęstniejszy dodaj wydrylowane wiśnie, odrobinę brandy oraz szczyptę cynamonu. Wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Upieczone lub usmażone mięso polej gotowym pysznym sosem wiśniowym.

Alkohol wiśniowy

Dokładnie umyj 3 kg wiśni oraz czereśni, po czym zlej je pół litra wódki i odstaw na około 14 dni. Po upływie tego czasu dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztwór z 100 ml wody oraz 150 g cukru. Przelej to do przygotowanego alkoholu, po czym odstaw na całe 24 godziny.

error: Content is protected !!