1.Do ciepłej wody wsyp cukier oraz drożdże po czym całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj sól, oliwę z oliwek oraz mąkę. Z otrzymanych składników przygotuj ciasto o jednolitej masie.
2.Przechowuj rosnące ciasto przez około godzinę w ciepłym miejscu gdzie nie ma przeciągów. Po upływie tego czasu uformuj z gotowego ciasta bagietki , następnie połóż je na talerz posypany mąką. Czystą ścierką ponownie przykryj na 30 minut.
3.Rozgrzej piekarniki do 220 stopni. Każdą bagietę ponacinaj z jednej strony trzy krotnie. Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę wody, następnie włóż to naczynie na dno piekarnika.
4.Przygotowaną blachę z bagietkami włóż bardzo szybko do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut na pięknie złoty kolor. Smacznego!