Domowe pyszne bagietki -ich smak zachwyci każde podniebienie. Koniecznie spróbuj , a przekonasz się jakie są chrupiące.

W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz domowe chrupiące bagietki. W każdej chwili możesz je przygotować. Świetnie smakują z grillowanym mięsem oraz pyszną świeżą zupą!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki suszonych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Łyżeczka soli
  • Szczypta cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do ciepłej wody wsyp cukier oraz drożdże po czym całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj sól, oliwę z oliwek oraz mąkę. Z otrzymanych składników przygotuj ciasto o jednolitej masie.

2.Przechowuj rosnące ciasto przez około godzinę w ciepłym miejscu gdzie nie ma przeciągów. Po upływie tego czasu uformuj z gotowego ciasta bagietki , następnie połóż je na talerz posypany mąką. Czystą ścierką ponownie przykryj na 30 minut.

3.Rozgrzej piekarniki do 220 stopni. Każdą bagietę ponacinaj z jednej strony trzy krotnie. Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę wody, następnie włóż to naczynie na dno piekarnika.

4.Przygotowaną blachę z bagietkami włóż bardzo szybko do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut na pięknie złoty kolor. Smacznego!

error: Content is protected !!