Domowa kiełbasa pikantna- Jej smak jest niesamowity. Koniecznie musisz jej spróbować. Zapraszam na przepis

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na domowej roboty kiełbasę pikantną, której smak zachwyci nie jedno podniebienie!

Do tej domowej kiełbasy dodasz jeden składnik, który na pewno Ciebie zaskoczy, a jest nim miód. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 2,5 kg udka z kurczaka
  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 łyżki papryki
  • Pół łyżki gałki muszkatołowej
  • 75 g soli
  • Łyżka miodu
  • Ziarenko czarnego pieprzu
  • 350 ml bulionu
  • Łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • Łyżka suszonej bazylii
  • Łyżka suszonego czosnku
  • Łyżka suszonego kopru
  • Łyżka miodu
  • Osłonki na kiełbasę poliamidowe o grub. 60mm.

 

SPOSÓB WYKONANIA KIEŁBASY DOMOWEJ:

1.Na samym początku musisz oddzielić mięso od skóry oraz kości. Usunięte kości włóż do garnka, następie dodaj ziarenko pieprzu, oraz sól po czym gotuj bulion, po jakimś czasie go przecedź i przechowuj w lodówce.

 

2.Za pomocą maszynki do mięsa, zmiel dokładnie połowę mięsa z kurczaka oraz połowę wołowiny. Pozostałe mięsa pokrój dokładnie w kosteczkę.

3.W dużej misce połącz ze sobą wszystkie mięsa, po czym dodaj do nich miód i rękoma dokładnie całość wymieszaj. W drugiej miseczce połącz ze sobą wszystkie suche składniki czyli: suszona bazylię, suszony czosnek, suszony koper, sól pieprz, gałkę muszkatołową oraz paprykę.

 

4.Tak przygotowaną mieszankę powoli dodawaj do mięsa, po czym dokładnie d=cały czas mieszaj , następnie dolewaj stopniowo ugotowany bulion. Do przygotowanych osłonek wciskaj wymieszaną mieszankę mięsną.

5.Formuj nie duże kiełbaski, oraz staraj się aby nie zostało w osłonce powietrze. W przypadku gdy będzie w kiełbasie powietrze, koniecznie ponakłuwaj pęcherzyki igiełką.

 

Staraj się wybierać odpowiednią osłonkę, gdyż wybór ma znaczenie na smak kiełbasy. Gdy już uformujesz kiełbaski, koniecznie powieś je na godzinę , aby miały pozycję pionową.

 

Gotową kiełbasę gotuj przez 1,5-2 godzin w temperaturze 85 stopni. Po upływie tego czasu, koniecznie powieś kiełbasę w chłodniejsze miejsc na około 12 godzin.

Po upływie tego czasu koniecznie zawiń w papier przygotowaną kiełbasę. Jestem pewna, że taka kiełbasa na pewno posmakuje Tobie oraz całej Twojej rodzinie, Życzę smacznego!

error: Content is protected !!