Koniecznie przestrzegaj kilku zasad, a Twoja Carbonara będzie przepyszna. Najważniejsze jest to , aby przez 1 minutę smażyć obrany czosnek na małym ogniu. Następnym ważnym krokiem jest rozgrzanie żółtek , ale pamiętaj aby temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż ich konsystencja zostanie zmieniona. Ostatni krok jest również ważny! Koniecznie Carbonare posyp dużą ilością parmezanu oraz mielonym pieprzem. Zapraszam na przepis poniżej!
1.W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al. Dente, po czym odcedź go, ale pozostaw pół szklanki gotowanej wody z garnka.
2.Wlej na patelnię oliwę z oliwek po czym smaż na niej pokrojone pieczarki w plasterki. Dodaj do nich drobno pokrojony czosnek, po czym całość smaż minutę.
3.Ugotowany wcześniej makaron przełóż na patelnie i całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Do szklanki z wodą dodaj żółtka, po czym dokładnie wymieszaj , następnie wlewaj na patelnię cały czas mieszając danie. Tak przygotowałaś własną Carbonare!
Przełóż gotowe danie na talerze, po czym obficie posyp parmezanem oraz pokrojoną natką pietruszki, a do smaku pamiętaj aby doprawić zmielonym czarnym pieprzem! Życzę smacznego!