Chrupiący chlebek czosnkowy z dodatkiem szczypiorku-jego wspaniały smak zachwyci nie jedno podniebienie
Poniżej znajdziesz przepis na chlebek, który w szybki oraz bardzo prosty sposób sama możesz przygotować. Gdy go posmakujesz , już nigdy więcej nie kupisz gotowego pieczywa!
Cała moja rodzina, za każdym razem rozpływa się nad pysznym smakiem chlebka czosnkowego z dodatkiem szczypiorku. W bardzo szybkim czasie znika on z talerzy. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jaki jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu!
LISTA SKŁADNIKÓW;
-
300 ml wody
-
4 g suchych drożdży
-
450 g mąki pszennej
-
1,5 łyżki cukru
-
Łyżeczka musztardy
-
Ząbek czosnku
-
Pół łyżeczki curry
-
Pęczek szczypiorku
-
Łyżeczka soli
-
3,5 łyżki oleju słonecznikowego
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Do miski wlej 100 ml ciepłej wody, po czym wsyp suche drożdże oraz cukier, całość bardzo dokładnie wymieszaj, następnie dodaj 2 łyżki mąki i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowany rozczyn pozostaw na pół godziny przykryty ściereczką.
2.Do 200 ml wody dodaj sól, musztardę, curry oraz 2 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj. Po upływie 30 minut dodaj do miski z drożdżami przygotowana mieszankę musztardową, następnie wsyp pozostałą mąkę i całość dokładnie połącz ze sobą. Rękoma zagniataj ciasto przez kilka minut.
3.Dużą miskę posmaruj olejem, po czym włóż do niej przygotowane ciasto, całość pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny przykryte ściereczką. Zagnieć ciasto po upływie tego czasu po czym znów pozostaw na godzinę.
4. Po 60 minutach rozwałkuj całe ciasto , aby jego kształt przypomina l prostokąt, następnie całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym prze3z praskę.
5.Tak przygotowane ciasto dokładnie zwiń w rulon, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ponownie przykryj i pozostaw na pół godziny.
6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni ,po czym włóż ponacinane ciasto z góry i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 200 stopni i przez 25 minut piecz przygotowany chleb. Domowe pieczywo jest gotowe!