Aby ich smak był tak niesamowity nie możesz pominąć żadnego składnika. Dla lepszego smaku koniecznie wyciśnij sok z pomarańczy, a nie kupuj gotowego. Zamiast kostki bulionowej, możesz użyć 100 ml domowego bulionu. To są najważniejsze wskazówki, a teraz zapraszam na przepis poniżej.
1.Na samym początku dokładnie umyj żeberka, które osusz ręcznikiem papierowym. Teraz kolej na przyprawienie mięsa, potrzebne do tego będą zioła, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy.
2.Do gorącej wody wrzuć kostkę bulionową, którą dokładnie rozpuść , po czym dodaj miód. Do tak przygotowanego bulionu koniecznie dodaj sos barbecue, ketchup oraz sok z wyciśniętej pomarańczy.
3.Przyprawione żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie zalej je przygotowaną gorącą marynata. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą, po czym odstaw, aż marynata ostygnie.
4.Tak przygotowane żeberka przechowuj w lodówce przez całą noc , po czym kolejnego dnia wyjmij je 20 minut przed planowanym pieczeniem.
5.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 60 minut. Po upływie tego czasu sokiem pomarańczowym oraz wodą polej pieczone żeberka, następnie przykryj je folią aluminiową i piecz około 50 minut. Po tym czasie koniecznie zdejmij folię i pozostaw na kilka minut, aby żeberka się pięknie zarumieniły. Tak przygotowane pyszne żeberka są gotowe!
Koniecznie podawaj je z pieczonymi ziemniaki, oraz ulubionymi świeżymi surówkami. Życzę smacznego!