Pyszna golonka- jej wspaniały smak zachwyca każde podniebienie. Koniecznie musisz ją przygotować

Odpowiednie przygotowanie golonki wcale nie jest takie proste. Jednak dzięki poniższemu przepisowi wyjdzie ona niesamowicie pyszna, a do tego będzie rozpływała się w ustach.

Jeśli masz taką możliwość użyj do ugotowanie golonki glinianego garnka. W przeciwnym przypadku, możesz także użyć normalnego. No to zaczynamy przygotowywanie golonki!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,5 kg wieprzowej golonki
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 200 ml wody
  • 20 g natki pietruszki
  • 150 ml wina białego półwytrawnego
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek
  • Łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do dokładnie umytej oraz osuszonej golonki powkładaj ząbki czosnku. Całą golonkę dokładnie natrzyj solą, papryką oraz oliwą z oliwek.

2.Tak przygotowane mięso koniecznie przełóż do miski, którą szczelnie owiń folia aluminiową, i przechowuj przez 4 godziny w lodówce.

 

3.W między czasie przygotuj wszystkie warzywa, czyli: obierz pieczarki i pokrój je w plasterki, obrane ziemniaki oraz marchew pokrój w talarki, natomiast obraną cebulą pokrój w pół piórka. Golonkę umieść w garnku po czym powkładaj obok niej przygotowane warzywa. Dodaj równiej do garnka liście laurowe, ziela angielskie, oraz sól i pozostałe przyprawy.

4.Tak przygotowane mięso oraz warzywa zalej winę oraz wodą, po czym przykryj go pokrywką.

 

5.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 2 godziny. Po tym czasie golonka jest gotowa!

Aby skórka była chrupiąca koniecznie kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę. Ta przygotowaną golonkę podawaj z warzywami oraz posypaną natką pietruszki. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!