Kotleciki ziemniaczane z niesamowitym nadzieniem- w szybki sposób przygotujesz danie, które posmakuje całej rodzinie

Potrzebne składniki do pysznych kotlecików ziemniaczanych są bardzo łatwo dostępne.

Koniecznie będzie Ci potrzebna ulubiona szynka oraz ser, a na pewno w szybkim czasie danie zniknie z talerzy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g twardego sera
  • Pietruszka
  • 700 g ziemniaków

 

Na farsz:
  • 100 g ulubionego sera w plasterkach
  • 100 g ulubionej szynki

 

Potrzebne składniki do obtoczenia:
  • Bułka tarta
  • 2 jajka

 

Do smażenia:
  • Olej roślinny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na małe kawałki pokrój wcześniej ugotowane obrane ziemniaki. Następnie ugniataj je na purre. Posiekaj drobno natkę pietruszki, po czym dodaj ja go przygotowanego puree.

2.Zetrzyj na tarce 100 g twardego sera, który następnie wymieszaj z puree i przypraw ulubionymi przyprawami. Na cztery kawałki pokrój ser oraz szynkę.

3.Przygotuj wie miseczki, do jednej wsyp bułkę tartą, a w drugiej rozbij jajka. Przyszła kolej na formowanie kotlecików, weź niewielką ilość przygotowanej masy, na którą połóż 2 plasterki sera oraz szynkę, następnie połóż na to kolejną warstwę puree. Z przygotowanych składników uformuj kotlecika. Z kolejnymi postępuj tak samo. Każdy przygotowany kotlet obtocz najpierw w jajku , po czym obtocz je w buce tartej.

4.Rozgrzej olej roślinny na patelni, następnie smaż na nim przygotowane kotleciki na złoty kolor. Do usunięcia nadmiaru tłuszczu koniecznie używaj ręczników papierowych. Gotowe kotlety idealnie smakują z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

error: Content is protected !!