Jednak poniższy przepis nie zawiera cukru, mąki oraz masła. Przygotowuje go bardzo często, a moja waga się nic nie zmieniła. Zarówno smak jak i wygląd zachwyca nie jedno podniebienie. Koniecznie musisz go przygotować, gdy świetnie pasuje na każdą okazję.
1.Do szklanki wlej 100 ml mleka po czym dokładnie wymieszaj je z żelatyną, następnie pozostaw na 10 minut , aby spęczniało.
2.W misce połącz ze sobą pozostałe mleko, skrobię oraz jajka. Do odpowiednio wymieszanych składników dodaj otrzymaną żelatynę. Tak przygotowana mieszankę włóż do garna, po czym gotuj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zacznie się, gotować pozostaw jeszcze na gazie przez minutę. Po tym czasie odstaw, aby ostygło, następnie dodaj wanilię oraz miód.
3.Za pomocą blendera ubij twarożek, następne powoli wlewaj otrzymaną masę. Całość miksuj do momentu, aż powstanie jednolita masa. Następnie całość przelej do przygotowanej formy, po czym starannie przykryj folią i odstaw do lodówki na około 6 godzin.
Gdy stwierdzisz , że jest za mało słodki, warto dodać trochę więcej miodu. Jako dekoracje możesz użyć świeżych sezonowych owoców. Smacznego!