Teraz jest idealny sezon na świeże oraz pyszna jabłka, więc koniecznie musimy z tego skorzystać. Poniżej znajdziesz przepis na pyszna szarlotkę, która zarówno smakiem jak i wyglądem zachęca do szybkiego skosztowania.
1.Na samym początku mikserem dokładnie ubij jajka z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Następnie powoli wlewaj mleko oraz olej. Składniki w misce połącz dokładnie ze sobą.
2.Do drugiej miski przesyp wszystkie suche produkty takie jak: mąka, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie je wymieszaj, następnie stopniowo przesypuj do pierwszej miski, po czym całość dokładnie połącz ze sobą.
3.Na cienkie paski pokrój umyte oraz obrane jabłka. Tortownice dokładnie wysmaruj olejem , następnie obsyp ją bułką tartą. Na dno blachy połóż połowę jabłek. Następnie zalej je przygotowanym ciastem. Kolejna warstwa ponownie jest z jabłek.
4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 40 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy ciasto się upiekło. Jeśli wyjmiesz ją suchą czyli to czas, aby wyjąć z [piekarnika ciasto.
Idealnym dodatkiem do szarlotki jest bita śmietana, lody lub cukier puder. Życzę smacznego!