Czemu powinieneś je zrywać: Bo na pewno kojarzysz te niewielkie owoce z dzieciństwa.

Malwy to wspaniałe kwiaty, które zachwycają nas co roku swoim wyglądem. Oprócz tego, są jednak również dla nas bardzo użyteczne pod kątem zdrowotnym.

Malwy zawierają śluz, który jest dla nas szczególnie dobroczynny. Osadza się on na błonie śluzowej, stanowiąc ochronną warstwę. Zapobiega przez to podrażnieniom gardła, które mogą być wywołane między innymi poprzez intensywny kaszel. Łodygi, kwiaty, liście oraz owoce malwy mogą być poddawane różnorakiej obróbce (pieczenie, gotowanie, duszenie) oraz spożywane na surowo.

Właściwości zdrowotne malwy:

  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zapobieganie grypie,
  • usprawnianie trawienia,
  • oczyszczanie jelit oraz żołądka,
  • eliminowanie stanów zapalnych jamy ustnej oraz dróg oddechowych,
  • wspieranie pracy nerek i dróg moczowych,
  • hamowanie biegunek i wzdęć pokarmowych,
  • pomaganie w eliminowaniu nieprzyjemnych objawów skórnych, takich jak swędzenie,
  • łagodzenie podrażnień przewodu pokarmowego wywołanych przyjmowaniem leków lub szkodliwych substancji,
  • działanie antyseptycznie, odkażanie ran i wspomaganie ich gojenia,
  • eliminowanie infekcje wirusowe (stosowanie przy płukaniu gardła i krtani).

Jak używać malwy?

error: Content is protected !!