Przekonaj się, że wyrzucanie łodyg czosnku na kompost to marnowanie produktu, który może urozmaicić i podnieść walory smakowe wielu potraw. Jest sposób na wykorzystanie łodyg czosnku w Twojej kuchni. Ludzie zwykle łamią i wyrzucają łodygi czosnku, kiedy tylko zaczną się one zwijać.
Skorzystaj z kilku porad jak wykorzystać łodygi czosnku i przyrządzić z nich wspaniałe przysmaki. Łodygi czosnku łamie się w odpowiednim czasie. Działanie to zapobiega zużywaniu przez roślinę substancji odżywczych do wytworzenia łodygi kwiatowej.
Należy pamiętać, aby nie złamać wszystkich łodyg. Zwykle pozostawia się 2 lub 3 łodyżki, które wskażą nam kiedy należy zebrać czosnek. Złamane łodygi czosnku można użyć w kuchni do przyrządzenia smakowitego pesto lub sałatki. Oto kilka prostych przepisów na przysmaki z łodyżek czosnku.