Przepis babci najlepszy na duszący kaszel. Liść laurowy z cukrem nie mają konkurencji.

Obecnie stosuje się zazwyczaj leki i suplementy przepisywane przez lekarzy. Ja jednak uważam, że nie ma lepszych specyfików niż naturalne mieszanki, jakie robiła mi moja babcia. Działanie imbiru czy liścia laurowego jest mniej doceniane, ale równie silne jak kiedyś. Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne czynią prawdziwe cuda!

 

 

Liść laurowy do doskonały lek na grypę, kaszel i kłopoty z oddychaniem. Musisz jednak pamiętać, że jego nadmiar jest szkodliwy – mogą pojawić się kłopoty z krzepnięciem krwi i żołądkowe. Dlatego stosuj napary z liści laurowych tylko przez kilka dni, do ustąpienia objawów choroby.

 

Poznaj dwa przepisy, które często stosuję. Pozwolą Ci szybko pozbyć się duszącego kaszlu i oczyszczą organizm.

 

Herbata z liści laurowych

Stosuj:

  • na grypę
  • przeziębienie
  • zapalenie dróg oddechowych
  • kaszel

Zaczynam ją pić, gdy zauważę pierwsze objawy choroby. Pozwala szybko zwalczyć rozwijające się w organizmie bakterie i wirusy. Dodatkowo działa rozgrzewająco.

 

Skład

  • 5 liści laurowych (najlepiej świeże, jeśli masz)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 0,5 l wody

Liście laurowe dobrze umyj i połam na kawałki. Wrzuć do zagotowanej wody i duś przez ok. 1-2 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Przecedź liście, przestudź. Do letniej herbaty dodaj miód i sok z cytryny. Pij w ciągu dnia, nie na raz.

 

Skuteczny syrop na kaszel

 

Wersja z cytryną

Skład

  • 250 ml soku z cytryny
  • 15 liści laurowych
  • 500 g cukru

Rozpuść cukier w soku z cytryny. Dodaj liście laurowe. Gotuj przez ok. godzinę, do momentu uzyskania gładkiej, miodowej konsystencji. Przecedź liście, a syrop przelej do szczelnie zamykanych butelek. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Pij 1 łyżeczkę dziennie, do czasu ustąpienia wszelkich objawów. Gwarantuję, że nie potrwa to długo.

 

Syrop z samym cukrem

 

Skład

  • 1 szklanka wody
  • 10 liści laurowych
  • 2 łyżki cukru

Wrzuć liście laurowe do wody i zagotuj. Karmelizuj cukier do uzyskania jasnobrązowej barwy. Uważaj, żeby się nie przepalił! Do karmelu ostrożnie i powoli wlej wodę – najlepiej rób to łyżką. Cały czas mieszaj, aby nie robiły się rozpryski wody karmelowej. Dążymy do ujednolicenia mieszanki. Kiedy uda się połączyć wodę z karmelem Przecedź, aby pozbyć się liści laurowych. Przyjmuj po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie, w zależności od objawów.

 

Skuteczny nawet przy duszącym kaszlu i zapaleniu oskrzeli. Dużo zdrowia!

error: Content is protected !!