Szybki przepis na pyszny chleb, który przygotujesz w 10 minut. Nie musisz już więcej kupować pieczywa. To fenomenalny przepis na chleb, który następnego dnia smakuje wyśmienicie.

Odkąd poznałam ten przepis, nigdy nie kupuję już chleba w piekarni.

Poznaj doskonały przepis na chleb. Wystarczy 10 minut pracy i można wkładać go do piekarnika.  Ten ekspresowy chleb smakuje fantastycznie nie tylko w dniu upieczenia. Kolejnego dnia jest równie smakowity.

 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 450 ml lekko ciepłego mleka 2% lub wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 duże jajko rozmiar L,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

 

Przygotowanie:

Z podanych wyżej proporcji otrzymamy dwa, smaczne i pięknie pachnące bochenki chleba. Jeśli raz spróbujesz, już nigdy nie kupisz chleba w piekarni.

 

Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie.

 

Połącz mąkę z solą w dużej misie.

 

Do misy z mąką wlej rozpuszczone drożdże.

 

Dodaj olej i wymieszaj.

 

Wyrób ciasto.

 

Przygotowane ciasto wyłóż na obsypaną mąką deskę drewnianą.

 

Ciasto podziel na dwie równe części.

 

Rozpocznij składanie pierwszego bochenka. Ciasto zawiń częściowo w owal.

 

Końcówkę ciasta potnij na paski i zawiń na górę bochenka. Tak przygotowany bochenek ułóż na blachę do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 15-30 minut. Ciasto wyraźnie się napuszy.  Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut.

 

W czasie pieczenia pierwszego bochenka, przygotuj drugi z pozostałej części ciasta.  Smacznego!

error: Content is protected !!