Poznaj doskonały przepis na chleb. Wystarczy 10 minut pracy i można wkładać go do piekarnika. Ten ekspresowy chleb smakuje fantastycznie nie tylko w dniu upieczenia. Kolejnego dnia jest równie smakowity.
Z podanych wyżej proporcji otrzymamy dwa, smaczne i pięknie pachnące bochenki chleba. Jeśli raz spróbujesz, już nigdy nie kupisz chleba w piekarni.
Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie.
Połącz mąkę z solą w dużej misie.
Do misy z mąką wlej rozpuszczone drożdże.
Dodaj olej i wymieszaj.
Wyrób ciasto.
Przygotowane ciasto wyłóż na obsypaną mąką deskę drewnianą.
Ciasto podziel na dwie równe części.
Rozpocznij składanie pierwszego bochenka. Ciasto zawiń częściowo w owal.
Końcówkę ciasta potnij na paski i zawiń na górę bochenka. Tak przygotowany bochenek ułóż na blachę do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 15-30 minut. Ciasto wyraźnie się napuszy. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut.