Świąteczna sałatka warstwowa – Święta bez niej nigdy nie będą już takie same. Twoi goście będą nią zachwyceni od pierwszego kęsa

Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Warstwowa sałatka z szynką i marynowanymi grzybkami to prawdziwy hit na moim stole. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, szybko i z prawdziwa przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 2 ziemniaki
  • 200 g pieczarek marynowanych
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 150 g ulubionej szynki
  • 200 g serka śmietankowego
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Sól
  • Majonez

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Marchewkę wraz ze skórką, ugotuj w osobnym garnku.

 

2. Jajka, gotuj na twardo przez 8 minut, a następnie wystudź w zimnej wodzie.

 

3. Obraną marchew, jajka i ziemniaki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4. Mocno schłodzony wcześniej kawałek sera żółtego, zetrzyj na tarce. Ulubiona szynkę, pokrój w kosteczkę, a szczypiorek posiekaj.

 

5. Teraz, przygotuj szklaną miskę i zacznij układać warzywa warstwami.

 

6. Najpierw, ułóż starte ziemniaki i posmaruj je majonezem.

7. Całość, posyp szczypiorkiem, ułóż warstwę jajek i wysmaruj majonezem. W kolejnej warstwie, ułóż pieczarki i wysmaruj majonezem.

 

8. Teraz czas na szynkę, majonez, marchew, majonez, a na koniec starty ser. Gotowe!

 

Świąteczną sałatkę, przechowuj w lodówce, a przed podaniem udekoruj według własnego uznania. Życzę Spokojnych Świąt!

error: Content is protected !!