225 g ulubionych mrożonych owoców. Możesz użyć borówek i malin.
1. W misce, utrzyj masło z 200 g mąki, a następnie dodaj żółtka, cukier, pozostałą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto wyłóż tworząc boki do formy o wymiarach 25×30 cm. przykrytej papierem do pieczenia.
3. Teraz, równomiernie na całej powierzchni, poukładaj mrożone owoce.
4. W wygodnej misce, wymieszaj mikserem 4 białka jaj z cukrem i stopniowo dodawaną mąką. Przygotowaną masę, wyłóż równomiernie na warstwie owoców.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Jeśli piana zacznie się przypalać – przykryj ciasto folią aluminiową.
6. W tym czasie, przygotuj krem: W garnku, wymieszaj mleko z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skrobią i pozostałą mąką. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Potem zdejmij z ognia, wystudź, dodaj miękkie masło i wymieszaj.
7. Upieczone wcześniej i wystudzone ciasto, przekrój na pół i przełóż kremem budyniowym. Lekko dociśnij i gotowe!
Marcepanowe ciasto z owocami, ozdób według uznania. Doskonale smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!