Pyszny tort Fruit in Jelly- Idealny deser na każdą okazję , który rozpływa się w ustach
Przygotowanie tego deseru zajmie Ci trochę czasu, ale uwierz że warto, Za każdym razem gdy go przygotowuje wszyscy są pod wielkim wrażeniem pięknego wyglądu oraz niesamowicie pysznego smaku.
Możesz przygotować go na każda okazję. Najlepiej zabierz się już teraz do roboty. Spróbuj , na pewno będziesz zachwycona!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
150 g mąki pszennej
-
6 jajek
-
700 g serka mascarpone
-
200 ml śmietany kremówki 33%
-
Puszka ananasa w puszce
-
Łyżka soli
-
130 g cukru
-
250 g cukru pudru
-
130 g masła
-
80 g wiórków kokosowych
-
100 g białej czekolady
-
400 ml wody
-
10 g ekstraktu waniliowego
-
10 g żelatyny instant
-
150 g winogrona białego
-
Pomarańcza
-
Granat
-
Cytryna
-
Kilka gałązek świeżej mięty
WYKONANIE:
1. Na samym początku przygotuj biszkopt. Do osobnych misek oddziel białka i żółtka, następnie mikserem zacznij ubijać białka do których dodaj odrobinę soli, po czym po kilku minutach dodaj stopniowo cukier. Mieszaj jeszcze trochę, aby składniki się ze sobą połączyły, następnie dodaj żółtka oraz stopniowo wsypuj mąkę.
2. Przygotowane ciasto przelej na blachę, którą wcześniej pokryj papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie pozostaw biszkopt w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. Następnie pokój go na trzy części.
3. Do miski wlej śmietanę i ubij ją na sztywno. Następnie dodaj do niej 400 g serka mascarpone oraz 150 g cukru pudru. Do dokładnie wymieszanych składników dodaj ekstrakt waniliowy oraz wiórki kokosowe, całość wymieszaj szpatułką.
4. Przyszła pora na złożenie tortu w całość. Jedną część biszkoptu połóż na blachę, następnie posmaruj go kremem i poukładaj na nim pokrojone na mniejsze kawałki połowę ananasów. Z koleją częścią biszkoptu postępuj tak samo. Gdy położysz ostatnią część, koniecznie nasącz go sokiem , który pozostał po ananasach, następnie całość owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce około 4 godziny.
5. Z wyjętego torcika z lodówki wytnij połowę ostatniego biszkoptu. Następnie za pomocą kąpieli wodnej rozpuść 100 g białej czekolady oraz 30 g masła. Tak przygotowaną polewa polej górę całego ciasta, natomiast na niższym piętrze ułóż owoce.
6. Do wyższego naczynia wlej 400 mi gorącej wody , następnie rozpuść w niej żelatynę, po czym odstaw na bok , aby całkowicie wystygło.
7. W między czasie zacznij przygotowywać krem do dekoracji. W misce wymieszaj ze sobą 300 g serka mascarpone, 100 g masła oraz 100 g cukru pudru.
8. Zanim wylejesz na niższy poziom żelatynę tam gdzie są owoce, koniecznie dokładnie folią zabezpiecz boki. Następnie wstaw ponownie do lodówki, aby zgęstniało.
9. Cały tort posmaruj przygotowanym kremem. Odpowiednio wygładź i jako dekoracji użyj listków mięty. Tak przygotowany torcik jest gotowy!