Wystarczy zaledwie kilka składników i dobrej jakości produkty, aby łatwo i szybko przygotować idealną przekąskę z rybką w roli głównej. Spróbuj i przekonaj się sama!
PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy mocz w wodzie przez 2 godziny. Następnie, wymień wodę na czystą, dodaj 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mocz śledzie przez kolejne 2 godziny.
2. Podwójne moczenie sprawi, że matiasy będą miały wyrazisty smak, a ocet nie będzie nadmiernie wyczuwalny.
3. Po tym czasie, pokrój je na mniejsze kawałki i układaj w słoiku naprzemiennie z cebulą, pokrojoną w piórka. Całość, zalej olejem tak, aby przykryć śledzie w słoiku.
4. Zakręć szczelnie słoik i wstaw do lodówki na całą noc, aby matiasy dobrze się przegryzły w zalewie. Gotowe!
Doskonały śledź w oleju z cebulką, doskonale uzupełni smakowitą przekąską każdy świąteczny stół. Smacznego!