Domowe lody jak dawnej – Prawdziwe, kremowe i bez konserwantów. Robię je dla swoich bliskich przynajmniej raz w tygodniu
O prawdziwych lodach, które pamiętamy z dzieciństwa możemy już zapomnieć, chyba że znasz ten genialny przepis i przygotujesz je dla swoich bliskich sama. Zobacz jak je zrobić z naturalnych składników i w klasycznej odsłonie:
Lody mleczno-śmietankowe
SKŁADNIKI:
-
śmietanka 30-36% – 300 ml
-
mleko – 125 ml
-
cukier – 100 g
-
żółtka – z 3 jajek
-
wanilina – 5 g
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku z grubym dnem, zagotuj mleko, a następnie dodaj cukier i wanilinę, dobrze wymieszaj. Gdy składniki się ze sobą połączą, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
2. W tym czasie, utrzyj żółtka jaj i wymieszaj je z całkowicie wystudzonym mlekiem.
3. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ponownego wystygnięcia.
4. W wygodnej misce, ubij śmietankę mikserem, a następnie połącz ze sobą masę mleczną i śmietankową. Przełóż masę do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
5. Co godzinę, przemieszaj masę łyżką – lody będą wtedy puszyste i wolne od grudek. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe!
Lody na śmietanie jak dawniej
SKŁADNIKI:
-
śmietanka 36% – 500 ml
-
śmietana 12% – 200 ml
-
mleko – 125 ml
-
cukier puder – 1 szklanka
-
wanilina – 2 g
-
żółtka z 4 jaj
PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka z 4 jaj utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj śmietanę 12% i wanilinę, ciągle mieszając do połączenia się składników.
2. Tak przygotowaną masę, przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając (nie doprowadzaj do wrzenia). Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. Teraz przetrzyj masę przez sito, przełóż do zamykanego plastikowego pojemnika, zostawiając miejsce na masę śmietankową i Wstaw do zamrażarki.
4. W tym czasie, ubij śmietankę 36% na sztywną, białą pianę, a następnie wymieszaj ją łyżką ze schłodzoną już masą, przygotowana wcześniej. Wstaw do zamrażarki.
5. Co godzinę, przemieszaj lody w pojemniku łyżką, aby dodać im puszystości. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe. Smacznego!