Eklera na herbatnikach bez pieczenia, według tego przepisu przygotujesz tylko w 15 minut, a warte jest nawet najdłuższej chwileczki zapomnienia… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Wybitny, pyszny krem tego eklera, to nic innego jak domowy budyń, który przygotujesz samodzielnie: 250 ml mleka, zagotuj na małym ogniu. Do drugiego garnka, wlej kolejne 250 ml mleka, dodaj do niego żółtko, ekstrakt waniliowy, 3 łyżki cukru i skrobię. Dobrze wymieszaj.
2. Do gotującego się mleka, wlej przygotowaną mieszankę z zimnego mleka i często mieszając gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń, odstaw do wystygnięcia.
3. Formę do pieczenia, wyłóż papierem i na cały jej spód, ułóż ciasno herbatniki. Potem rozprowadź budyń i kolejną warstwę herbatników. Ponownie warstwę budyniu i na samą górę znów herbatniki, jako ostatnią warstwę.
4. Teraz czas na polewę: W pozostałym mleku, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i dodaj masło. Gdy całkowicie się rozpuści, polewa jest gotowa. Polej nią eklera na całej powierzchni. Gotowe!