Maślane ciasto jabłkowe – Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Delikatne, maślane ciasto z jabłkami, polecam w szczególności wszystkim miłośnikom szybkich deserów i ceniącym swój czas spędzony w kuchni.

 

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto, piekę już od wielu lat i za każdym razem zachwyca moich bliskich swoim smakiem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 425 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 stołowe łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • pół łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj.

2. W osobnej misce, wymieszaj mikserem masło, sól, cukier wanilinowy, cukier, wbijając stopniowo jajka.

3. Następnie, dodaj przesianą mąkę i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Potem, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką.

4. Tak przygotowane ciasto, wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

 

Gdy maślane ciasto z jabłkami całkowicie wystygnie, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!