Smaczny i zdrowy chleb żytni z tymi dodatkami sprawi, że już zawsze będziesz go piekła samodzielnie w domu i nawet nie spojrzysz na masowe wypieki sklepowe. Chleb, przygotowany według tego sprawdzonego przepisu długo pozostaje świeży, a jego zdrowotne właściwości sprawiają, że pieczesz go z prawdziwą przyjemnością i jesz bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do wygodnej miski wlej kefir, dodaj cukier, sól, sok z cytryny, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Następnie, dodaj oliwę z oliwek, otręby, nasiona kolendry i lnu.
2. Teraz, dodaj przesianą mąkę żytnią, wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto. Powinno być nieco klejące, przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40- 60 minut. Gotowe!