Wielkimi krokami zbliża się czas nieposkromionego łasuchowania, jakie daje nam Tłusty Czwartek. W ten dzień, na moim stole nie może zabraknąć pączków i chrustów na wodzie mineralnej. Zawsze robię podwójna porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zacznij od przygotowania syropu: W garnku, doprowadź do wrzenia na małym ogniu wszystkie składniki, ciągle mieszając.
2. Do wygodnej miski, wsyp mąkę i zrób na środku dłonią wgłębienie. Wlej do niego wodę mineralną, śmietanę, wódkę oraz sól i cukier. Wymieszaj ze sobą składniki, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie, zagnieć ponownie ciasto i podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości 1 mm. Zawiń placki w rulonik i pokrój go pod kątem 45 stopni na kawałki o rozmiarach 2 cm. Krawędzie dociśnij, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Przygotowane chrusty, wysmaruj z wierzchu przygotowanym wcześniej syropem.
4. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!