Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Wypróbuj go, a przekonasz się, że znika z blachy ekspresowo. Na pewno zasmakuje całej rodzinie i zachwyci przybyłych gości. Doskonały deser na spotkanie w gronie przyjaciół lub jako słodki dodatek do popołudniowej filiżanki kawy.
SKŁADNIKI:
1. Na początku uszykuj dużą miskę, do której przesiej mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i całość dokładnie wymieszaj.
2. Następnie do miski dodaj jedno całe jajko oraz połowę cukru. Zacznij wyrabiać ciasto. Powstała konsystencja ciasta powinna być dość elastyczna. Tak wyrobione ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut.
3. Do osobnego naczynia wbij jajko, dodaj śmietanę, resztę cukru, twaróg oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do momentu powstania jednolitej masy.
4. Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki rozłóż na dnie formy do pieczenia. Następnie równomiernie na nim rozprowadź masę powstałą z twarogu.
5. Jako ostatnią warstwę wyłóż świeże owoce pokrojone na drobniejsze kawałki.
6. Do nagrzanego piekarnika do 180°C, wstaw sernik i piecz przez około 40 minut. Gotowe!