Pieczarki po hiszpańsku – Kilka prostych składników sprawia, że wprost nie można im się oprzeć

Doskonałe, aromatyczne pieczarki po hiszpańsku, doskonale smakują w towarzystwie wszystkich dań mięsnych i z ziemniakami.

 

Kilka łatwo dostępnych składników sprawia, że wprost nie można im się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g młodych pieczarek
  • 12 szklanki wytrawnego wina białego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 suszonej papryczki chilli
  • pęczek pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki. Obrany czosnek i papryczkę chilli posiekaj.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, przez 1 minutę podsmaż czosnek z papryczką, a następnie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

3. Całość, smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Potem, dodaj wino i gotuj na małym ogniu przez 7-8 minut do czasu, aż alkohol wyparuje.

 

4. Na koniec, dodaj pokrojona natkę pietruszki i duś jeszcze przez 5 minut. Gotowe!

 

Aromatyczne pieczarki o wyrazistym smaku, mogą być samodzielna przekąska lub doskonałym dodatkiem do dań mięsnych z ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!