Proste i szybkie w przygotowaniu serowe ślimaczki, to połączenie delikatnego ciasta z pysznym twarogowym nadzieniem.
Moi bliscy je uwielbiają, dlatego na moim stole goszczą bardzo często. Przygotowanie takiego deseru moim bliskim, to prawdziwa przyjemność. Do dzieła!
1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże i 0,5 łyżeczki cukru. Następnie, dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie, do miski wsyp przesianą mąkę z solą, dodaj cukier, śmietanę i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
3. Ciasto w tym czasie urośnie, zagnieć je ponownie i odstaw na kolejne 15 minut.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W misce, utrzyj twaróg z jajkiem i cukrem. Nadzienie nie może być płynne, więc w razie potrzeby, dodaj trochę mąki. Gotowe nadzienie przykryj folią spożywczą i odstaw.
5. Przygotowane wcześniej ciasto, rozwałkuj w prostokąt na grubość ok. 1 cm. Na całej powierzchni (zachowując margines z brzegu), rozsmaruj nadzienie i ciasno zawiń w rulon, a następnie na 1,5 cm. kawałki.
6. Poukładaj ślimaczki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut. Potem, wysmaruj ślimaczki na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, na złoty kolor. Gotowe!