Zapiekana kapusta z mięsem – Smaczne i sycące danie z piekarnika, które polubisz bardziej niż gołąbki.

Każdy z nas ma w życiu taką chwilę, kiedy ma wielką ochotę zjeść coś pysznego, ale niestety wymaga to sporego wysiłku i poświęconego czasu.

 

 

Ja wielokrotnie miałam taką sytuację, a po głowie chodziły mi gołąbki… Szybko więc znalazłam sposób na to, aby przygotować je o wiele szybciej i łatwiej, zachowując tradycyjny smak. Poznaj genialny przepis na zapiekankę z kapustą, która do złudzenia przypomina smakiem moje ulubione gołąbki, ale w nieco innej formie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 120 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • sól
  • mielony czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty zdejmij górne liście i zaparzaj ją w wrzątku do czasu, aż liście zaczną się oddzielać.

 

2. Oddzielone liście, gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, a następnie je wystudź.

3. Odetnij twarde części z liści.

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie usmaż ją na patelni do czasu, aż się zeszkli.

 

5. Potem, dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu do miękkości.

 

6. Obrane i umyte zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni z mięsem i cebulą do miękkości . Dopraw do smaku solą, pieprzem i  wymieszaj.

 

7. W osobnej misce, wymieszaj trzepaczką jajka z mlekiem.

8. Na dnie naczynia żaroodpornego, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż mięso mielone z ziemniakami na całej powierzchni i całość zalej ubitymi jajami z mlekiem.

 

9. Powtórz warstwy w tej samej kolejności, a na wierzchu poukładaj warstwę liści. Wysmaruj całość kwaśną śmietaną.

10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Prawda, że proste? Pyszne sycące danie, świetnie nadaje się na niedzielny obiad oraz na uroczysty stół. Podawaj na gorąco. Smacznego!

 

error: Content is protected !!