Ja wielokrotnie miałam taką sytuację, a po głowie chodziły mi gołąbki… Szybko więc znalazłam sposób na to, aby przygotować je o wiele szybciej i łatwiej, zachowując tradycyjny smak. Poznaj genialny przepis na zapiekankę z kapustą, która do złudzenia przypomina smakiem moje ulubione gołąbki, ale w nieco innej formie. Do dzieła!
1. Z kapusty zdejmij górne liście i zaparzaj ją w wrzątku do czasu, aż liście zaczną się oddzielać.
2. Oddzielone liście, gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, a następnie je wystudź.
3. Odetnij twarde części z liści.
4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie usmaż ją na patelni do czasu, aż się zeszkli.
5. Potem, dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu do miękkości.
6. Obrane i umyte zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni z mięsem i cebulą do miękkości . Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
7. W osobnej misce, wymieszaj trzepaczką jajka z mlekiem.
8. Na dnie naczynia żaroodpornego, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż mięso mielone z ziemniakami na całej powierzchni i całość zalej ubitymi jajami z mlekiem.
9. Powtórz warstwy w tej samej kolejności, a na wierzchu poukładaj warstwę liści. Wysmaruj całość kwaśną śmietaną.
10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!