Cepeliny z mięsem, według starego i sprawdzonego przepisu mojej teściowej.

Nazwa tych pysznych klusek pochodzi z Litwy i pamięta czasy pierwszej wojny światowej, kiedy ogromne niemieckie sterowce cały czas latały nad Litwą. Duże kluski z mięsnym nadzieniem, swoim kształtem mocno je przypominają.

 

 

 

Ciasto na cepeliny, przygotowywane jest z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki kiełkujące i zielone nie nadają się do naszych cepelinów. Moja rodzina je uwielbia. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 600 g surowych ziemniaków
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • śmietana do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój drobno cebulę, dodaj do mięsa mielonego. Posól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

 

 

2. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij wodę ze skrobią. Nie wylewaj, będzie ci potrzebna.

 

3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i szybko dodaj do surowych startych ziemniaków.

 

 

4. Tymczasem woda z surowych startych ziemniaków odstała, więc ostrożnie odlej wodę. Na dnie osiadła skrobia, to jej potrzebujesz.
Dodaj skrobię do ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

5. Aby sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco zwarte, wykonaj mały eksperyment. Uformuj z ciasta małą kulkę i zanurz w gorącej wodzie. Poczekaj 1-2 minuty. Jeśli kulka nie rozpadnie się, ciasto będzie idealne.
Jeśli nie, dodaj skrobię i eksperymentuj ponownie, aż kulka zachowa swój kształt.

 

 

6. Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj owalne kluski, przypominające cepeliny, zawijając w środku porcję mięsnego farszu.

 

7. Gotuj cepeliny w osolonej, wrzącej wodzie przez 15 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

 

 

8. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.

 

 

9. Możesz również do skwarek dodać kwaśną śmietanę, ale nie jest to konieczne. Śmietanę można dodać na końcu.

 

 

10. Podawaj cepeliny w głębokim talerzu, polane skwarkami i śmietaną. Smacznego!

 

 

 

 

Pamiętaj, że jakość tego dania w dużej mierze zależy od ziemniaków. Im lepszy ziemniak, tym smaczniejsze cepeliny. I jeszcze jedno: musisz szybko wyrabiać ciasto z surowymi ziemniakami, aby nie miały czasu ściemnieć. W przeciwnym razie, cepeliny nie będą wyglądały apetycznie, chociaż ich smak nie zmieni się.

error: Content is protected !!