Pewnie nie miałaś pojęcia, że tak można smażyć pieczarki. Z pewnością będzie to twój ulubiony sposób, gdyż grzybki smakują obłędnie.
98 962
Wbrew pozorom grzyby są bardzo zdrowe i smaczne, dlatego warto je jeść nie tylko dla ich wyjątkowego smaku, lecz także z powodu zalet zdrowotnych jakie ze sobą niosą. Na przykład pieczarki, które grają w naszym przepisie główną rolę zawierają dużą ilość selenu, żelaza oraz magnezu. Ponadto grzyby równie dobrze zastępują mięso ze względu na swoją wysoką zawartość białka. Dania grzybowe są szczególnie przydatne podczas postu, warto je gotować z białym winem i czosnkiem (po hiszpańsku). Jednak powodów do zajadania się pieczarkami jest znacznie więcej! Możemy je przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów, które uwalniają ich potencjał smaku. Jednym z takich sposobów jest przepis na smażone pieczarki w nowym lepszym wydaniu.
JAK PRZYGOTOWAĆ NAJLEPSZE PIECZARKI?
Najlepiej smakują jako danie przygotowane po hiszpańsku, czyli z białym winem. Danie to cieszy się dużą popularnością w tamtym kraju, a przygotowanie go jest mało wymagające. Zatem szykuj patelnię i poczuj się jak w hiszpańskiej restauracji!
SKŁADNIKI:
400g pieczarek,
1/2 szklanki wytrawnego wina,
1/2 suszonej papryczki chili,
pęczek świeżej pietruszki,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól dla smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokrój pieczarki wraz z obranym czosnkiem i połówką papryczki chili.
2. Rozgrzaną patelnię zalej oliwą pamiętając, aby zalać całe jej dno.
3. Paprykę z czosnkiem smaż na patelni przez minutę.
4. Wsyp na patelnię grzyby i posól wszystko dla lepszego smaku.
5. W momencie kiedy grzyby będą już miękkie, dodaj wina i gotuj wszystko przez kolejne pięć minut, żeby alkohol miał czas odparować.
6. Na koniec posyp całość drobno posiekaną natką pietruszki i duś przez pięć minut.
Twoje danie jest już gotowe, smacznego!
Czosnek i ostra papryka sprawiają, że pieczarki mają bardziej wyrazisty grzybowy smak. Oprócz pieczarek można smażyć w ten sposób również mniejsze grzyby (w tym przypadku nie trzeba by było ich kroić). Pieczarki nie powinny stracić smaku i będą wyglądały bardzo apetycznie.