Kalafior ze złocistą skórką – W takim wydaniu, moja rodzina lubi go najbardziej
3 485
Kalafior zawiera dużo białka roślinnego, witamin i minerałów. Krótko mówiąc, jest pyszny, zawiera śladowe ilości kalorii, przystępną cenę i przygotujesz super danie w kilka chwil!
SKŁADNIKI
1 kalafior
1 łyżka oleju
300 ml jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym jogurtem)
sok z 1 cytryny
1 łyżka kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj olejem naczynie żaroodporne.
2. Dokładnie umyj i oczyść kalafior.
3. W dużej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
4. Posmaruj dokładnie całego kalafiora przygotowaną mieszanką.
5. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 minut.