Kiedy sąsiadka poczęstowała mnie tak przygotowaną cukinią, musiałam sama ją przygotować w domu.
3 191
Lato jest doskonałą porą na szerokie zastosowanie w naszej kuchni warzyw, owoców i ziół. Są one w tym okresie najłatwiej dostępne. Posiadają komplet witamin i minerałów potrzebny naszemu organizmowi, dlatego sięgajmy po nie jak najczęściej.
W związku z tym mam dla Ciebie kolejny łatwy i szybki przepis, w którym główną rolę odgrywa cukinia. Przygotowanie przystawki zajmie Ci dosłownie kilka minut, a parę składników, które do niej wykorzystano na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Musisz koniecznie spróbować, jej smak wprawi Cię w szczery zachwyt!
Składniki:
2 – 3 cukinie
1 – 2 jajka
100 ml naturalnego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól dla smaku
pieprz dla smaku
mąka pszenna według uznania
Przygotowanie:
Cukinie należy obrać i pokroić w plastry, które mają grubość mniejszą niż centymetr.
Następnie je solimy, pieprzymy i dodajemy kilka ząbków czosnku, które zostały wcześniej przeciśnięte przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy.
W celu przygotowania ciasta należy wymieszać jajka z solą i dodać jogurt. Następnie wsypać taką ilość mąki, żeby masa uzyskała konsystencję bardziej płynną od ciasta naleśnikowego.
Cukinię obtaczamy w pierwszej kolejności w mące, następnie w cieście. Smażymy z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru, kładąc ją na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
Smacznego!
Zdradź swoim przyjaciołom przepis na to szybkie i pyszne danie!