Oto jak zrobić gęsty, pyszny majonez z mlekiem bez użycia jajek. Jest tak łatwy do zrobienia w domu, że nikt nie uwierzy.

Czy nadal ograniczasz się do majonezu znalezionego na półkach supermarketów? Nadszedł czas, abyś zmienił zdanie.

 

Sprawdź poniższy przepis, aby przekonać się, jak pyszny jest domowy majonez. Taki majonez można wykorzystać do sałatek, kanapek i przybrania. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten przepis sprawdza się za każdym razem!

 

Składniki:

  • 200 ml oleju w temperaturze pokojowej
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

 

Sposób przygotowania:

Umieść olej i mleko w pojemniku. Upewnij się, że olej i mleko są w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie majonez nie będzie działał.

 

Użyj blendera, aby połączyć składniki. Następnie dodaj musztardę, sól czosnkową, sok z cytryny. Kontynuuj miksowanie, aż masa stanie się bardziej gęsta.

 

 

Gotowe!

 

 

Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni.

error: Content is protected !!