Koniecznie zanotuj te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci: Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków

Jeśli szukasz smacznych i szybkich propozycji na jesienny obiad, wypróbuj trzy niezawodne przepisy na zupy. Nie tylko Cię rozgrzeją i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych, ale też przyrządzisz je w kilka chwil. Zawierają wyłącznie naturalne składniki, łatwo dostępne o każdej porze roku.

 

 

Zupa z kaszą manną i czosnkiem

 

 

Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebujesz następujących składników:
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchwi;
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę pietruszki;
  • 1/2 szklanki kaszy manny;
  • 3 ząbki świeżego czosnku;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki masła;
  • ulubioną wędlinę dla lepszego smaku: szynka wędzona, boczek wędzony, kiełbasa;
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, dwie łyżki mielonej czerwonej papryki, kminek.

 

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zacznij od opłukania i ugotowania w wodzie lub bulionie kaszy manny. Kasza będzie gotowa po około 15 minutach. W  międzyczasie pokrój warzywa i wędlinę w kostkę. Następnie podsmaż na maśle pokrojona cebulę, dodaj do niej warzywa i duś około 5 minut.

Po tym czasie dodaj kiełbasę i zestaw patelnię z kuchenki. Tak przygotowane warzywa dopraw papryką i przełóż do garnka. Dolej wodę oraz dodaj kaszę manną i resztę przypraw. Całość gotuj do miękkości, a kilka minut przed końcem dodaj przeciśnięty czosnek. Gotowe! Zupę możesz jeszcze udekorować przed podaniem świeżymi ziołami.

 

 

Zupa jarzynowa z klopsikami

error: Content is protected !!