Dla większości osób upieczenie chleba kojarzy się z tradycyjnym pieczeniem w piekarniku, nie wiedząc, że istnieje także inna metoda upieczenia chleba. Jest ona bardzo prosta i przy użyciu przedmiotu, który jest w każdej kuchni, czyli na patelni.
Drożdże świeże należy pokruszyć i dodać do ciepłej przegotowanej wody, następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Jeśli posiadasz suszone drożdże, wystarczy wsypać je do miski i wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.
W misce dokładnie wymieszać mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami.
Ciasto należy wyrobić, aż do uzyskania gładkiej struktury i uformować dwie kulki. Następnie odłożyć ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kolejnym etapem jest posmarowanie patelni olejem, po czy wyrośnięte ciasto na niej położyć i smażyć.
Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut.
To samo zrobić z drugą stroną: obrócić i posmarować olejem i smażyć około 15 minut.
Dzięki tej szybkiej metodzie, możesz uzyskać dwa bochenki chleba w bardzo krótkim czasie.