Przepis na pyszny domowy chleb prosto z patelni – Domowy chlebek, który zrobisz w szybki sposób z podstawowych składników.

Bardzo prosta i łatwa receptura na pyszny chleb z patelni. Pieczywo robione w domu, smakuje zdecydowanie lepiej niż to kupione w sklepie.

 

Dla większości osób upieczenie chleba kojarzy się z tradycyjnym pieczeniem w piekarniku, nie wiedząc, że istnieje także inna metoda upieczenia chleba. Jest ona bardzo prosta i przy użyciu przedmiotu, który jest w każdej kuchni, czyli na patelni.

 

 

Składniki potrzebne do wykonania chleba:

  • 500 g mąki pszennej
  • 330 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

Drożdże świeże należy pokruszyć i dodać do ciepłej przegotowanej wody, następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Jeśli posiadasz suszone drożdże, wystarczy wsypać je do miski i wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.

 

W misce dokładnie wymieszać mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami.

 

Ciasto należy wyrobić, aż do uzyskania gładkiej struktury i uformować dwie kulki. Następnie odłożyć ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Kolejnym etapem jest posmarowanie patelni olejem, po czy wyrośnięte ciasto na niej położyć i smażyć.

 

Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut.

 

To samo zrobić z drugą stroną: obrócić i posmarować olejem i smażyć około 15 minut.

 

Dzięki tej szybkiej metodzie, możesz uzyskać dwa bochenki chleba w bardzo krótkim czasie.

 

 

Smacznego!

error: Content is protected !!