Z 2 litrów mleka powstaje 1 kg sera, który jest uwielbiany przez wszystkich członków rodziny. Z tego przepisu powstaje pyszny, naturalny ser.

Produkcja sera nie musi być trudna.

Dzięki temu przepisowi można uzyskać pyszny ser bez użycia chemikaliów. Ser ten jest podobny do sera feta. Ser ten może być używany jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.

 

Potrzebne składniki

  • 2 litry mleka
  • 2 mg soli
  • 400g śmietany
  • 6 jaj

 

Sposób przygotowania:

Dodaj mleko do rondla, dopraw solą. Doprowadzić do wrzenia. W osobnej misce zmiksuj jajka, a następnie dodaj ugotowane mleko do miski z kwaśną śmietaną.

Dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie serwatka się wydzieli. Dodaj wrzącą mieszaninę do przygotowanej gazy. Odcedzić mieszaninę i przykryć gazą.

 

Po ostygnięciu zawiń ser w folię i umieść w pojemniku. 200 g kefiru można zastąpić śmietaną. W takim przypadku ser stanie się bardziej miękki.

error: Content is protected !!