To ciasto mogę jeść codziennie. Pyszne i proste, wystarczy kilka składników.
74 718
Ten przepis na sernik z brzoskwiniami jest nie tylko przepyszny, ale również bardzo łatwy do przygotowania. Cały proces zajmuje tylko 15 minut przygotowań, a efekt końcowy zachwyci każdego. Oto jak go zrobić:
Składniki:
Na ciasto:
200 g masła
100 g cukru
2 jajka
380 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki kakao
10 g proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg serka śmietankowego (twarogu)
200 g cukru
4 jajka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
150 g masła (roztopionego)
350 ml brzoskwiń konserwowych (odsączonych i pokrojonych w kostkę)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
Dodaj mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Mieszaj stopniowo, dodając mąkę w trzech do czterech etapach, aż ciasto będzie gładkie.
Podziel ciasto na dwie nierówne części (1/3 i 2/3).
Przygotowanie masy serowej:
W innej dużej misce ubij serek śmietankowy z cukrem, aż będzie gładki.
Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
Dodaj skrobię kukurydzianą i roztopione masło, mieszaj, aż składniki się połączą.
Dodaj pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
Składanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (356°F).
Wysmaruj formę do pieczenia masłem.
Rozwałkuj większą część ciasta (2/3) i wyłóż nim dno formy oraz boki.
Wylej masę serową na ciasto.
Rozwałkuj mniejszą część ciasta (1/3) i pokrusz na wierzchu masy serowej.
Pieczenie:
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a masa serowa stężeje.
Chłodzenie i podawanie:
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pokrój sernik na kliny i podawaj.
Smacznego! Ciesz się tym pysznym i delikatnym sernikiem z brzoskwiniami, który z pewnością zachwyci wszystkich.