Tylko moja mama robi takie ziemniaki: Szybkie i tanie danie, od którego nie będziesz mogła się oderwać.

Nie uwierzysz, jak łatwo jest zrobić to pyszne ciasto ziemniaczane i danie serowe.

Jeśli masz ochotę na coś bogatego, chrupiącego i nieodparcie smacznego, nie szukaj dalej. Wyjątkowy przepis na fantastyczny przysmak ziemniaczany.

 

Jaki rodzaj gotowania ziemniaków jest najlepszy do tego przepisu?

Do przygotowania smacznych frytek ziemniaczanych najlepiej nadają się ziemniaki typu C do gotowania.

 

Ziemniaki te charakteryzują się:

  • Wysoka zawartość skrobi: Skrobia jest ważna dla uzyskania chrupiącej skórki i zapobiega rozpadaniu się ziemniaków podczas smażenia.
  • Miazga mączna: Dzięki miazdze mącznej ziemniaki łatwo się gotują, a po ostygnięciu i rozdrobnieniu stają się elastyczną i plastyczną masą, z której można formować naleśniki.
  • Łatwe do rozgniecenia: Po ugotowaniu ziemniaki typu C można łatwo rozgnieść na puree, które idealnie nadaje się do przygotowania placków ziemniaczanych.

 

Na frytki ziemniaczane z serem potrzebujemy:

  • 6 ziemniaków (800 g)
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej (100 g)
  • 150 g startego sera
  • pietruszka
  • 1 łyżeczka soli

 

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej

 

Do smażenia:

  • olej roślinny

 

Przygotowanie:

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w małe kostki. Pokrojone w plasterki ziemniaki włóż do garnka i zalej wodą aż do krawędzi.

Przykryć pokrywką i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecedzić przez sito. Ziemniaki rozgnieść na puree. Dodaj skrobię do miski z puree ziemniaczanym i dobrze wymieszaj. Następnie dodajemy starty ser, posiekaną natkę pietruszki i sól. Zagniataj rękoma, aż masa osiągnie konsystencję ciasta.

Nasmaruj ręce olejem roślinnym. Z ciasta formujemy podłużne krokiety i układamy je na blasze. W osobnej misce ubij jajko. Obtocz krokiety najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dodać krokiety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Możemy podawać!

 

Wskazówki:

Aby uzyskać bardziej pikantny smak, do puree ziemniaczanego można dodać posiekaną cebulę, szczypiorek lub natkę pietruszki. Jeśli nie lubisz bułki tartej, placki ziemniaczane możesz też obtoczyć w ziarnach sezamu. Placki ziemniaczane z serem doskonale sprawdzają się także jako dodatek do mięs lub warzyw.

 

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!