Dziś przygotujemy pyszne ciasto zebra z kaszy manny. To prosty i smaczny przepis, który na pewno Wam się spodoba. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zobaczcie, jak to zrobić!
W dużej misce wymieszaj 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru i 2 szklanki kefiru. Mieszaj dokładnie, aby uniknąć grudek. Pozostaw na 20 minut, aby kasza manna dobrze się wchłonęła. Po 20 minutach dodaj do mieszanki 0,5 szklanki oleju roślinnego, 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Podziel ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodaj 2 łyżki mąki i dobrze wymieszaj. Do drugiej części dodaj 2 łyżki kakao i również dobrze wymieszaj. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm nasmaruj olejem roślinnym. Na środku naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki ciasta jasnego, a następnie na to 2 łyżki ciasta kakaowego. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto. Powinien powstać wzór przypominający zebry.
Delikatnie przeciągnij wykałaczką przez ciasto od środka na zewnątrz, aby uzyskać piękny wzór. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż będzie złociste i sprężyste w dotyku.