Fantastyczne połączenie sycącej fasoli ze słodko-kwaśnymi warzywami, pełne witamin i minerałów. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Fasolę najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Bakłażany oraz paprykę pokroić w kostkę, a cebulę na półpierścienie. Marchewkę należy zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach.
Zioła oraz czosnek drobno posiekać. Pomidory przemielić przez maszynkę do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do niej marchewkę. Do głębokiego garnka włożyć paprykę oraz bakłażan.
Przez około pół godziny gotować je na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ugotowaną fasolę oraz kolendrę. Posolić do smaku i dodać cukier. Gotować całość przez 5-7 minut. Dodać stopniowo ocet, aż do uzyskania pożądanego smaku.
Tak przygotowaną sałatkę umieścić w wysterylizowanych słoikach. Zakręcić szczelnie pokrywkami i zawinąć kocem. Pozostawić słoiki aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy będą już zimne można je umieścić w spiżarni lub piwnicy.