Jeśli do tej pory galareta wydawała Ci się pracochłonnym i wymagającym daniem, zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba aby zachwycić domowników tą potrawą.
Galareta oprócz wspaniałego smaku to również bogactwo kolagenu, dlatego aby zachować młody wygląd i zdrowe kości polecamy spożywać ją nie tylko od Święta. Ten prosty przepis sprawi, że na pewno częściej zagości na Twoim stole 🙂
Najpierw należy ugotować golonki. W tym celu przełóż je do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj.
Jeśli pojawią się tzw. szumowiny wyłów je. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i gotuj około 4 godzin. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
Po tym czasie mięso i warzywa wyjmij z bulionu do ostudzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę i dolej do niego 2 chochle bulionu. Odstaw na parę minut aby bulion nabrał aromatu czosnku.
Następnie należy odcedzić czosnek z odlanej części bulionu, i po raz trzeci przecedzić cały bulion przez sitko z czosnkiem.
W tym celu na dnie dużego naczynia ułóż liście pietruszki i pokrojone w plasterki ugotowane warzywa – od tego jak ułożysz warzywa będzie zależał wygląd Twojej galarety, więc warto się postarać.
Następnie pokrój golonki na małe kawałki i rozłóż je po cały naczyniu.
Całość wystarczy już tylko zalać gęstym bulionem i odstawić najpierw do wystygnięcia, a potem na minimum noc do lodówki.