Wyśmienita tradycyjna galareta mięsna: Przysmak naszych dziadków i najlepsze lekarstwo na bolące stawy.

Przedstawiamy najlepszy przepis na tradycyjną świąteczną galaretę, która od lat gości na naszych stołach.

Jeśli do tej pory galareta wydawała Ci się pracochłonnym i wymagającym daniem, zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba aby zachwycić domowników tą potrawą.

 

 

Galareta oprócz wspaniałego smaku to również bogactwo kolagenu, dlatego aby zachować młody wygląd i zdrowe kości polecamy spożywać ją nie tylko od Święta. Ten prosty przepis sprawi, że na pewno częściej zagości na Twoim stole 🙂

Składniki: 

  • 2 wieprzowe golonki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 3 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw należy ugotować golonki. W tym celu przełóż je do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj.

 

 

Jeśli pojawią się tzw. szumowiny wyłów je. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i gotuj około 4 godzin. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.

Po tym czasie mięso i warzywa wyjmij z bulionu do ostudzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę i dolej do niego 2 chochle bulionu. Odstaw na parę minut aby bulion nabrał aromatu czosnku.

 

 

Pozostałą część bulionu przecedź  dwa razy przez sitko tak by był klarowny.

Następnie należy odcedzić czosnek z odlanej części bulionu, i po raz trzeci przecedzić cały bulion przez sitko z czosnkiem.

 

 

Teraz pora na sedno – przygotowujemy galaretę.

W tym celu na dnie dużego naczynia ułóż liście pietruszki i pokrojone w plasterki ugotowane warzywa – od tego jak ułożysz warzywa będzie zależał wygląd Twojej galarety, więc warto się postarać.

 

 

Następnie pokrój golonki na małe kawałki i rozłóż je po cały naczyniu.

 

 

Całość wystarczy już tylko zalać gęstym bulionem i odstawić najpierw do wystygnięcia, a potem na minimum noc do lodówki.

I gotowe!

error: Content is protected !!